Road to Wembley #2 Eerste wedstrijd voor België tegen Rusland

Gepubliceerd op 12 juni 2021 om 23:03

Vandaag stonden er drie EK wedstrijden op het programma bekijk hier een overzicht van zaterdag 12 juni.

 

Wales en Zwitserland spelen gelijk 

Wales en Zwitserland wilden hun eerste wedstrijd van het EK absoluut niet verliezen. Beide teams slaagden daarin met een gelijkspel. Even dacht Zwitserland nog te winnen, maar daar stak de VAR een stokje voor. 

Na de vliegende start van Italië op het EK (3-0 winst op Turkije) wilden Wales en Zwitserland zaterdag op de tweede EK-dag direct afstand nemen van Turkije. De eerste twee ploegen in de groep gaan immers direct door naar de achtste finale terwijl ook de nummer drie nog kans maakt op een plek in de volgende ronde. Wales, dat in 2016 nog de halve finale van het EK haalde, deed dat uiteraard met sterspeler én captain Gareth Bale. Hij zette vooraf aan de wedstrijd de traditie van Wales voort met zijn teamgenoten middels een bijzondere elftalfoto.

 

Bij Zwitserland nam PSV-doelman Yvon Mvogo op de bank plaats. Bij Zwitserland is Yann Sommer namelijk de eerste keuze onder de lat. De doelman van Borussia Mönchengladbach zorgde er bovendien hoogstpersoonlijk voor dat Wales niet de score opende na zeventien minuten. Kieffer Moore, spits van Cardiff City, kopte de bal fraai richting doel, maar de redding van Sommer was minstens even fraai. Hij tikte de bal ternauwernood over de lat. Het was eigenlijk ook meteen het meest spraakmakende moment van de eerste helft. Al was de hakbal achter het standbeen van de Zwitserse verdediger Fabian Schär ook fraai. Wales-doelman Danny Ward deed echter zijn werk en hield de stand op 0-0, tevens de ruststand. Mede omdat Benfica-spits Haris Seferovic zijn vizier niet helemaal op scherp had.

Net als bij Italië - Turkije was de ruststand dus 0-0, maar net als bij die wedstrijd werd de ban na rust alsnog gebroken. Breel Embolo had niet lang nodig om twee keer gevaar te stichten. Eerst stuitte hij na een zelf gecreëerde kans nog op Ward, maar uit de hoekschop die daaruit volgde was het alsnog raak. De 0-1 was daarmee na 49 minuten een feit en dat zorgde er direct voor dat Wales ook ineens de aanval probeerde te zoeken. Iets wat Bale en consorten tot die tijd nauwelijks deden.

Standaardsituaties

Na de 0-1 drong Wales wel aan, maar tot echt grote kansen leidde dat ook weer niet. Uit een hoekschop schoot Ben Davies nipt over en een indraaiende vrije trap van Aaron Ramsey ging aan iedereeen voorbij. Dat het gevaar van Wales uit een standaardsituatie moest komen leek daarmee wel duidelijk. Wat heet. Een kwartier voor tijd was het inderdaad een hoekschop waaruit Wales genadeloos toesloeg. Waar zijn kopbal voor rust nog werd gekeerd, daar was Moore na rust wel trefzeker met een fraaie kopstoot: 1-1.

Mario Gavranovic dacht vijf minuten voor tijd Zwitserland alsnog aan een zege te helpen, maar hoewel er door de Zwitsers volop werd gefeest was het al vrij snel duidelijk dat Gavranovic buitenspel stond. Het was de eerste goal ooit op een EK die werd afgekeurd door de VAR. Helaas voor Zwitserland, dat daarna nog vol voor de zege ging. Niet veel later schoot Gavranovic nipt naast en kopte Embolo ook nog bijna de 1-2 binnen. Doelman Ward was echter de grote man bij Wales. Hij zorgde ervoor dat beide ploegen een puntje mochten bijschrijven.

 

 

 

 

Denemarken verliest  van EK Debutant Finland na drama van Christian Eriksen

Het EK-duel dat totaal overschaduwd is door het enorme schrikmoment rond Christian Eriksen, is gewonnnen door Finland. Doelman Kasper Schmeichel liet na de hervatting op onherkenbare wijze de winnende treffer door.

Het had een feestavond moeten worden in Kopenhagen. Voor de Denen, omdat ze thuis speelden met publiek, voor de Finnen omdat het hun eerste EK-duel ooit was. De eerste 40 minuten leverden geen enorme kansen op. Daarna zakte Eriksen plotseling in elkaar en dacht logischerwijs niemand meer aan voetbal.

Totale paniek maakte zich meester van alles en iedereen in het stadion in Kopenhagen toen Eriksen gereanimeerd werd op het veld. Uiteindelijk kwam er bemoedigend nieuws: de 29-jarige middenvelder is bij bewustzijn en kan zelfs weer praten. De Deense bond meldde dat hij zijn ploeggenoten gesproken heeft. Volgens de UEFA hebben de spelers er daarna zelf op aangedrongen om de wedstrijd uit te spelen.

Dat gebeurde dan ook. In een onwerkelijke setting. Denemarken viel aan, maar niet met de overtuiging die ze normaal misschien zouden hebben. Aan de andere kant sloeg Finland vervolgens toe. Joel Pohjanpalo scoorde het eerste EK-doelpunt ooit voor zijn land. Hij vierde dat uitbundig, om zichzelf al snel te corrigeren.

De inzet van Pohjanpalo was absoluut houdbaar voor Schmeichel, doorgaans een zeer betrouwbare doelman. Het moment kan moeilijk los gezien worden van de omstandigheden. Hetzelfde kan gezegd worden van gemiste strafschop die Pierre-Emile Højbjerg even later. De middenvelder schoot de bal wel erg zacht in.

Denemarken ging nog wel op zoek naar een gelijkmaker, maar ontbeerde de kracht daarvoor. De ploeg lijdt daardoor een kostbare nederlaag in Groep B, maar dat is gezien alle omstandigheden slechts bijzaak.

 

 

 

België wint van met 3-0 van Rusland 

België heeft zijn eerste EK-duel eenvoudig gewonnen. Mede door defensief geschutter van Rusland had de ploeg van Roberto Martínez aan één helft genoeg om de jacht op de Europese titel te beginnen met drie punten en dan was het elftal nog niet eens compleet. Romelu Lukaku onderstreepte met twee treffers de superioriteit. 

Na de halvefinaleplaats op het WK 2018 is het EK voor de huidige generatie Rode Duivels waarschijnlijk de laatste kans op eremetaal met hun nationale ploeg. Een van de redenen dat de huidige nummer een van de FIFA-ranking een kanshebber is op dit EK, is de aanwezigheid van een topspits: Lukaku. De 28-jarige heeft een sterk seizoen achter de rug met kampioen Internazionale en sloeg tegen Rusland al na negen minuten toe toen verdediger Andrei Semenov in de fout ging.

Na een pass vanaf de rechterkant stond Lukaku eigenlijk buitenspel, maar Semenov hief dat in de ogen van de arbitrage op door de bal te toucheren. De Russische verdediger tikte de bal zomaar voor de voeten van Lukaku, die de bal koelbloedig in de hoek schoof en zijn 61ste goal als international liet aantekeken. De 1 meter 91 lange spits van Inter droeg zijn doelpunt op aan zijn ploeggenoot Christian Eriksen, die tijdens het EK-duel van Denemarken met Finland in elkaar zakte.

Rusland leek aanvankelijk nog wel in staat tegenwicht te kunnen bieden met mogelijkheden voor Mário Fernandes en Aleksandr Golovin, maar speelde België elf minuten voor rust opnieuw in de kaart. Doelman Anton Shunin verwerkte een voorzet van Thorgan Hazard slecht en Thomas Meunier - zeven minuten eerder ingevallen voor de aan zijn hoofd geblesseerde Timothy Castagne - profiteerde van de fout. De rechtback is de eerste invaller die tijdens de eerste helft scoort in een EK-duel.

Rusland mocht van geluk spreken dat het daarbij bleef, want er waren meer kansen voor België. Zo stuitte Thorgan Hazard van dichtbij op Shunin nadat hij zichzelf had vrijgespeeld en schoot Yannick Carrasco vlak voor rust gevaarlijk voorlangs. Zelf creëerde Rusland, waar veteraan Yuri Zhirkov uitviel met een heupblessure en werd vervangen voor Vyacheslav Karaveev (ex-Vitesse), bar weinig. Ook in de tweede helft kon de ploeg van Stanislav Cherchesov het niet meer spannend maken.

Zo kende België een prima EK-start. En dan te bedenken dat Kevin De Bruyne er nog niet eens bij was. De sterspeler van Manchester City hoopt donderdag tegen Denemarken weer minuten te kunnen maken. Eden Hazard viel in Sint-Petersburg nog wel in, maar het was Lukaku die vlak voor tijd zijn stempel drukte door opnieuw dodelijk effectief te zijn. Het is een luxe die Rusland niet heeft. Dat zal woensdag aan de bak moeten tegen Finland om kans te blijven maken op de achtste finale.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.