Road to Wembley #8 Kroatië en Engeland stellen teleur

Gepubliceerd op 19 juni 2021 om 10:13

 

Gisteren stonden er drie EK wedstrijden op het programma bekijk hier een overzicht van Vrijdag 18 juni

 

 

 

 

 

Zweden - Slowakije

Zweden heeft in de tweede groepswedstrijd op het EK met hangen en wurgen afgerekend met Slowakije. In een (zeker voor rust) bepaald niet vermakelijke wedstrijd kregen de Scandinaviërs wederom geen tegengoal, maar dit keer kwamen ze zelf wél tot scoren. Die treffer kwam niet van Alexander Isak, maar toch was hij de grote smaakmaker.

 

Zweden was in het openingsduel figurant geweest in een Spaanse rondo, maar door het gebrek aan stootkracht bij de Zuid-Europeanen ontsnapten de Scandinaviërs met een 0-0 gelijkspel. Door dat resultaat begon Slowakije (dat zelf met 1-2 won van Polen) vrijdag in Sint-Petersburg als koploper van Groep E. Maar, zo waarschuwde bondscoach Stefan Tarkovic kort voor de wedstrijd nog: 'Op iedere vijf minuten roem volgen twintig minuten keihard werken. Zeker nu, want Zweden heeft meer kwaliteit dan Polen, denk ik.'

 

 

Daar bleek in de eerste helft maar weinig van, want Zweden speelde zeer pover. En dat terwijl bondscoach Janne Andersson met Isak (de ex-Willem II'er die tegen Spanje betrokken was bij twee zeer dreigende momenten) en Marcus Berg (die na het missen van een enorme kans tegen Spanje de nodige haatreacties kreeg) toch twee op papier aardige spitsen had opgesteld, met Emil Forsberg van RB Leipzig daar vlak achter. Overigens maakte ook Slowakije geen enkele indruk: een mislukt schot van Marek Hamsik was het hoogtepunt in een slaapverwekkende eerste helft.

 

Na 58 minuten kon dan toch de eerste kans worden genoteerd, zo leek het, maar nadat de Zweedse keeper Robin Olsen een kopbal van Juraj Kucka knap had gekeerd, ging de vlag omhoog voor buitenspel. Het bleek in ieder geval de opmaat naar een wat leukere fase in de wedstrijd, want nauwelijks een minuut later zordge Ludwig Augustinsson er met eveneens een kopbal voor dat de Slowaakse goalie Martin Dúbravka voor het eerst in actie moest komen.

 

 

Uitblinker Isak
Zweden leek bloed te ruiken en bracht Robin Quaison voor de wederom tegenvallende Berg, maar het was uitblinker Isak die daarna de grootste kans kreeg: hij kopte de bal net over. Ook twintig minuten voor tijd was hij dreigend, maar Dúbravka redde op het schot van de lange spits, die zichzelf met een werkelijk héérlijke actie in scoringspositie had gebracht. Een klein kwartier voor tijd was Isak (die ook nog net naast schoot) ook nadrukkelijk betrokken bij de uiteindelijk enige goal van de middag. Na zijn goede pass werd Quaison neergelegd door de iets te laat uit zijn doel gekomen Dúbravka en Forsberg benutte de toegekende penalty: 1-0.

 

 

Ook daarna liet Isak zich nadrukkelijk zien. Hij dribbelde wederom op schitterende wijze richting het Slowaakse doel, maar treuzelde vervolgens te lang en zag de kans vervliegen. Scoren deed hij dus niet, maar heel Europa weet nu wat ze bij Willem II (dat hem in de tweede helft van het seizoen 2018/19 huurde van Borussia Dortmund) en bij zijn huidige club Real Sociedad al wisten: Isak is een buitengewoon talentvolle speler. Door de 1-0 zege heeft Zweden nu volop zicht op een plek in de achtste finale, in dezelfde poule spelen Spanje en Polen zaterdag tegen elkaar.

 

 

Kroatië - Tsjechië 

Kroatië heeft ook zijn tweede wedstrijd op het EK niet gewonnen. De verliezend WK-finalist van drie jaar geleden beet zich vrijdagavond in Glasgow stuk op Tsjechië.

 

Tsjechië was afgelopen maandag al succesvol op Schotse bodem. Toen werd op Hampden Park knap Schotland met 0-2 verslagen door twee goals van Patrik Schick, waaronder een wondergoal die hij maakte vanaf ruim 45 meter. Tsjechië maakte tegen Kroatië opnieuw indruk met fris en gedurfd spel. De Kroatische spelmakers Luka Modric en Mateo Kovacic werd geen tijd aan de bal gegund, waardoor de angel uit het aanvalsspel van Kroatië werd gehaald. Dat Tsjechië in de 37ste minuut op voorsprong kwam, was niet onverdiend.

 

 

Tsjechië sloeg toe na een bijzonder knullige actie van Dejan Lovren. Bij een voorzet deelde hij het luchtduel met Schick een elleboogstoot uit aan de spits. Hij raakte de Tsjech hard op zijn kaak en scheidsrechter Carlos del Cerro Grande kreeg van de VAR de opdracht om naar de zijkant te komen om de actie op tv-beelden opnieuw te bekijken. De Spanjaard besloot vervolgens de bal op de stip te leggen. De opgelapte Schick benutte het buitenkansje: 0-1.

 

 

Door die tegengoal stond Kroatië voor een hels karwei. In de eerste groepswedstrijd was door de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic al met 1-0verloren van Engeland, waardoor de druk flink was toegenomen voor het duel met de Tsjechen. Kansen kreeg Kroatië ondanks het povere veldspel wel. Zo miste Ante Rebic kort na de 0-1 een flinke mogelijkheid, hij schoot van dichtbij te wild in.

 

 

Perisic
Het geduld van Dalic was halverwege de wedstrijd op en met een dubbele wissel bracht hij bij de start van de tweede helft twee frisse aanvallers binnen de lijnen: Bruno Petkovic en Luka Ivanusec. Een andere Kroatische aanvaller zorgde in de tweede helft al snel voor de gelijkmaker. Ivan Perisic werd met een dieptepass gelanceerd door Andrej Kramaric en trok vanaf links naar het centrum, waarna hij met een knal in de verre hoek de Tsjechische goalie Tomás Vaclík versloeg (1-1).

 

 

Die goal moest voor Kroatië het begin van de ommekeer zijn, maar een echte opleving zat er niet in. Het lukte maar niet om Tsjechië onder grote druk te zetten en de Tsjechen behielden in grote delen van de tweede helft knap de controle over de wedstrijd, met als het punt vast te houden zn op vier punten te komen in Groep D. Dat doel werd gehaald. Voor Kroatië staat in de laatste speelronde nog een grote uitdaging te wachten: dinsdagavond moet op Hampden Park van Schotland gewonnen worden om de achtste finale nog te kunnen bereiken. Schotland speelt zo op Wembley nog tegen Engeland (aftrap 21.00 uur).

 

 

 

Engeland - Schotland 

Engeland heeft vrijdag Schotland niet op de knieën kunnen krijgen. In de vurige ontmoeting op Wembley vonden de voetbalburen hun gelijke in elkaar.

Het duel op Wembley was vanwege de eeuwenoude animositeit tussen beide landen extra beladen. Het was dan ook meer dan een wedstrijd om de punten op weg naar een mogelijk vervolg van het EK. Op Wembley werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan anderhalve eeuw voetbalrivaliteit, de volgende editie van The Battle of Britain.

De ploeg van Steve Clarke toonde zich na een weifelend begin meer dan gelijkwaardig aan Engeland, dat het beoogde surplus aan kwaliteiten niet op het veld tot uitdrukking kon brengen. Schotland ontsnapte daarbij wel aan een vroege achterstand. John Stones kopte uit een corner hard op de paal.

 

Schotland overleefde de Engelse storm en groeide in de wedstrijd. Tekenend voor de verhoudingen was het kleine aantal balcontacten van Harry Kane. De Engelse spits raakte in de eerste helft slechts tien keer de bal, waarvan één keer in het Schotse strafschopgebied.

 

 

In de tweede helft hervond Engeland meer en meer het ritme, dat in het eerste EK-duel de punten tegen Kroatië had opgeleverd. De ploeg van Gareth Southgate worstelde nog wel, maar toonde zich meer van een dreigende kant. De Schotten lieten zich niet onbetuigd, waarbij Lyndon Dykes na ruim een uur moest toezien hoe zijn inzet door Reece James van de doellijn werd gered.

Het evenwicht werd niet verstoord. Het vurige spel leverde niet een arsenaal aan kansen op en bleef uiteindelijk ook doelpuntloos. The Battle of Britainkende geen winnaar. Engeland blijft daarmee op koers voor de volgende ronde. Schotland, dat begon met een nederlaag tegen Tsjechië, wacht nog de ontmoeting met Kroatië om de groepsfase te overleven.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb