Road to Wembley #18 Spanje en Italië door naar halve finale EK

Gepubliceerd op 3 juli 2021 om 09:31

Gisteren stonden er twee EK wedstrijden op het programma bekijk hier een overzicht van Vrijdag  2 juli.

 

Zwitserland - Spanje 

Spanje heeft vrijdag met hangen en wurgen de halve finale van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach Luis Enrique schakelde stuntploeg Zwitserland na strafschoppen uit. De Zwitsers kregen in de tweede helft een discutabele rode kaart.

 

 

Spanje was vooraf de favoriet voor de wedstrijd tegen Zwitserland, maar wist ook dat de tegenstander eerder voor een enorme stunt zorgde door WK-winnaar Frankrijk na strafschoppen uit het toernooi te kegelen. Zwitserland moest het stellen zonder Granit Xhaka, die een schorsing uitzat. Zijn vervanger, Denis Zakaria, kende een wel heel schlemielig begin van de wedstrijd. Spanje kwam al na acht minuten op voorsprong doordat een schot van Jordi Alba via het been van Zakaria in het Zwitserse doel belandde: 0-1.

Na de droomstart kreeg Spanje de wedstrijd in handen, maar echt veel kansen creëerde de WK-winnaar van 2010 niet. Sterker nog, Zwitserland kreeg mogelijkheden. Pau Torres kreeg het voor elkaar om Breel Embolo van de bal te zetten na onhandig balverlies van doelman Unai Simón. Embolo viel kort daarna uit met een blessure. Zwitserland zorgde voor dreiging vanuit corners, maar niet voor veel kansen. Steven Zuber liet vlak voor rust een kans liggen toen hij op keeper Simón afging. Hij bleek ook nog buitenspel te hebben gestaan.

 

In de tweede helft groeiden de Zwitsers verder in de wedstrijd. De Spaanse bondscoach Luis Enrique greep al in met Dani Olmo als invaller voor Pablo Sarabia en bracht ook nog Gerard Moreno voor Álvaro Morata. Kort na die wissel liet Zakaria de Spanjaarden schrikken met een kopbal die net naast het doel vloog. Ruim tien minuten later volgde alsnog de gelijkmaker. Pau Torres en Aymeric Laporte liepen elkaar in de weg, waarna Remo Freuler er met de bal vandoor ging en Xherdan Shaqiri bediende.

 

 

Na de 1-1 had Zwitserland alle hoop op een stunt, maar het meest discutabele moment van de wedstrijd moest toen nog komen. Zwitserland kreeg met een kwartier op de klok namelijk een rode kaart. Freuler raakte Moreno hard en scheidsrechter Michael Oliver was resoluut. De VAR ging mee in dat oordeel, hoewel er direct na het moment al flinke twijfels waren over de vraag of het wel rood waard was. Pierre van Hooijdonk noemde het via Twitter een 'belachelijke rode kaart'.

 

Zwitserland hield stand en zo ging de wedstrijd in Sint-Petersburg naar een verlenging. Daarin miste Moreno al na twee minuten een enorme kans. De aanvaller schoot van dichtbij net naast uit een voorzet van Alba. Een minuut of acht later hield doelman Yann Sommer Zwitserland op de been. Invaller Mikel Oyarzabal kreeg de bal mee, maar slaagde er niet in om te controleren. Moreno schoot vervolgens, maar stuitte op Sommer. De keeper had daarna ook een antwoord op een poging van Oyarzabal.

 

 

Zwitserland probeerde vol te houden tot de strafschoppenserie, mogelijk ook met de gedachte in het achterhoofd dat Spanje de laatste vijf penalty's in wedstrijden miste. Het gebeurde met kunst- en vliegwerk, want Spanje bleef dreigend en jaagde op de 1-2. Aan Sommer lag het echter niet. De doelman werd de keeper met de meeste reddingen in één wedstrijd op dit EK (10). Mede dankzij hem slaagde Zwitserland erin om het tot een strafschoppenreeks te schoppen, net als maandag tegen Frankrijk.

Daarin ging het al meteen mis voor Spanje: captain Sergio Busquets raakte de paal. Dat was lang niet de enige gemiste penalty. Fabian Schär en Manuel Akanji faalden namens Zwitserland en de in de 119de minuut ingebrachte Rodri deed dat voor Spanje. Ruben Vargas schoot vervolgens over voor Zwitserland, waarna Oyarzabal Spanje naar de halve finale schoot.

 

https://youtu.be/4315dTw5chw

België - Italië 

België is uitgeschakeld op het EK. De Rode Duivels gingen in een heerlijke kraker ten onder tegen een van de andere favorieten voor EK-winst. Italië bleek te sterk en wacht nu een halve finale tegen Spanje.

In München stelden de twee Europese grootmachten niet teleur. België zocht met Kevin De Bruyne, die de race tegen de klok won, al snel naar de aanval. Na een speldenprikje van Romelu Lukaku was het vervolgens even schrikken voor de ploeg van bondscoach Roberto Martínez. Leonardo Bonucci liep de 0-1 binnen, maar de arbitrage stak daar uiteindelijk een stokje voor. In de aanloop naar de treffer had de bij de vrije trap eveneens mee naar voren gekomen Giorgio Chiellini buitenspel gestaan en dat gold ook voor Bonucci bij de treffer zelf.

Zo bleef het 0-0 en ging België verder met de zoektocht naar de 1-0. Doelman Gianluigi Donnarumma had bij een pegel van De Bruyne en een geplaatste inzet van Lukaku een adequaat antwoord. In de heerlijke eerste helft, die in een flink tempo werd afgewerkt, was het woord vervolgens weer aan de Italianen. Een inzet van Lorenzo Insigne trof geen doel, maar kort na die poging was het wél raak.

 

Immobile
Nicolò Barella was de maker van het openingsdoelpunt. Hij vocht zich op wilskracht langs zijn tegenstanders en schoot tegendraads raak. Daarmee profiteerde de middenvelder ook van slecht uitverdedigen van Jan Vertonghen, die op zijn beurt mogelijk weer afgeleid werd door Ciro Immobile. Tijdens de aanval waaruit Barella scoorde, stortte de spits immers ter aarde. Hij bleef liggen tijdens de actie waaruit Barella uiteindelijk scoorde. Eenmaal opgestaan kon ook Immobile vervolgens het feestje meevieren.

 

Met het spektakel in de eerste helft was het nog lang niet gedaan. Insigne schoot in de 44ste minuut op de voor hem typische wijze de 0-2 op het scorebord. Hij krulde de bal in de bovenhoek en zelfs Thibaut Courtois had geen antwoord.

 

 

Lang om feest te vieren hadden de Italianen niet, want een minuut na de 0-2 wees arbiter Slavko Vincic naar de strafschopstip. Rechtsback Giovanni di Lorenzo had in de ogen van de Sloveense scheidsrechter de Belgische dribbelaar Jérémy Doku, de negentienjarige vervanger van de niet fitte Eden Hazard, naar de grond gebracht. Het gevolg van dat discutabele en veelbesproken besluit leidde tot de rake penalty van Lukaku en een 1-2 ruststand. De Italianen gingen zodoende boos naar binnen, terwijl de Belgen de laatste strohalm leken te grijpen.

Spinazzola
Na rust was het even wachten op vuurwerk, maar had het na een uur 2-2 moeten staan. De Bruyne speelde Lukaku aan en de spits leek alleen maar binnen te hoeven tikken in een leeg doel. Na een slappe inzet en een blok van Leonardo Spinazzola, die nog maar ternauwernood op tijd was, bleef Italië die 2-2 bespaard (zie foto midden). Dat tot ongeloof van het gehele Belgische kamp.

In het vervolg drong België nog wel aan. Zo ging een voorzet van Nacer Chadli maar net voorbij aan het voorhoofd van Lukaku en kon ook Thorgan Hazard er bij de tweede paal niet meer bij. Doku knalde de bal over en naarmate het eindsignaal groeide het geloof bij de Italianen, die uiteindelijk standhielden en ook het vijfde duel dit EK omzetten in een overwinning. In de slotfase ging dat zonder Spinazolla, hij moest afhaken met een spierblessure en het heeft er alle schijn van dat het EK van de dit toernooi zo uitblinkende linksback erop zit. Daarmee was hij overigens niet de enige die geblesseerd afhaakte. Nacer Chadli viel in de 69ste minuut in en moest vier minuten (!) later alweer vervangen worden.

Gouden Generatie
Italië bleef zodoende voor de 32ste keer op rij ongeslagen onder bondscoach Roberto Mancini en is dinsdag de tegenstander van Spanje in Londen. De Belgen, die nu in vijf duels op een eindronde nooit wonnen van de Squadra Azzurra, druipen af. De Gouden Generatie van onze zuiderburen is er wederom niet in geslaagd de aanwezige kwaliteit om te zetten in een hoofdprijs. In de komende jaren zal moeten blijken of er nog een nieuwe kans volgt.

 

https://youtu.be/2nrSA9qJYjY

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb