Road to Wembley #4 prachtig afstandsschot bij Schotland tegen Tsjechiƫ

Gepubliceerd op 15 juni 2021 om 07:06

Gisteren stonden er drie EK wedstrijden op het programma bekijk hier een overzicht van maandag 14 juni.

Tsjechië wint dankzij afstandsschot van Patrick Schick 

Patrik Schick heeft maandag op schitterende wijze van zich doen spreken. De Tsjechische spits maakte niet alleen de 0-1 op Hampden Park, hij kreeg het Schotse publiek na rust stil met een wonderschone treffer.

 

De spits van Bayer Leverkusen had in de eerste helft al de score geopend met een fraaie kopgoal. Kort na rust deed hij daar een schepje bovenop. De bal viel op zo'n 45 meter voor zijn voeten en met zijn linker probeerde hij het in één keer. Het gevolg was een schitterende goal.

De Schotse doelman David Marshall probeerde al sprintend richting zijn eigen goal de treffer nog te voorkomen, maar dat lukte niet meer. De 0-2 was een feit en Schick kandideerde zich als maker van het Doelpunt van het Toernooi. Schick kan door de treffers zeer fraaie statistieken overleggen. In zijn laatste negen interlands was hij nu direct betrokken bij tien treffers (acht goals en twee assists).

 

Die tweede treffer van Schick bleek de genadeklap voor de Schotten. Op het eigen Hampden Park zetten zij wel aan, maar Tomas Vaclík hield zijn doel schoon. De rentree na 23 jaar op een eindtoernooi mondde voor Schotland zo uit in een flinke deceptie. Komende vrijdag zullen zij zich moeten revancheren in de pikante wedstrijd tegen Engeland.

 

Slowakije wint van Polen 

Slowakije is met een zege op Polen aan het EK gestart. In het eerste duel uit Groep E, de poule van Spanje, groeiden Wojciech Szczesny en Grzegorz Krychowiak aan de kant van Polen uit tot de ongelukkige hoofdrolspelers.

Na wat aftasten en Poolse druk in de beginfase was het in de achttiende minuut raak voor Slowakije. Robert Mak werkte zich handig langs twee tegenstanders en schoot de bal in de korte hoek tegen de paal. De Poolse goalie Szczesny werd daardoor de schlemiel, want de terugspringende bal verdween via zijn lichaam in het doel (foto boven). Daarmee werd de doelman van Juventus de eerste sluitpost ooit die een eigen goal liet noteren op een EK.

Na die historische tegenvaller ging de ploeg van bondscoach Paulo Sousa op zoek naar de gelijkmaker, maar kon totaal geen vuist gemaakt worden. Superspits Robert Lewandowski kwam nauwelijks in het spel voor. Een schotje voorlangs op slag van rust was zijn enige wapenfeit. Omdat die inzet naast het Slowaakse doel verdween, noteerde Polen voor rust geen enkel schot op doel.

 

De vliegensvlugge gelijkmaker zorgde voor meer bravoure bij de Polen, die op zoek gingen naar de 2-1. Die zoektocht werd al snel flink bemoeilijkt. Krychowiak kreeg van arbiter Ovidiu Hategan een tweede gele kaart omdat hij op de voet van Jakub Hromada ging staan en moest inrukken.

De Slowaakse bondscoach Stefan Tarkovic zag hoe zijn ploeg met een man meer al snel weer op voorsprong kwam. Zeven minuten na de aftocht van Krychowiak viel de bal na een corner voor de voeten van Milan Skriniar. Als een volleerd spits prikte de verdediger van Internazionale de bal uiterst precies in de hoek: 1-2.

Zo stond Polen voor de loodzware opdracht de achterstand met een man minder goed te maken. Zover kwam het ondanks een enorme kans voor Jan Bednarek ook niet meer, waardoor de EK-start op een flinke deceptie is uitgedraaid voor Lewandowski & co.

Slowakije speelde het duel uit met Tomás Suslov binnen de lijnen. De middenvelder van FC Groningen viel vlak voor tijd in. Feyenoord-spits Róbert Bozeník was een dergelijke rol niet gegund. Hij zat op de tribune. Met Suslov in de gelederen hield Slowakije de voorsprong vast, waardoor de ploeg vanavond in de leunstoel kan gaan kijken naar het andere duel in Groep E. Spanje en Zweden treffen elkaar in Sevilla.

 

Donderpreek van Paulo Sousa of niet, na rust was alles anders. Na dertig seconden was het immers alweer gelijk. Op aangeven van Maciej Rybus schoot Karol Linetty met het nodige geluk binnen: 1-1. Het was een zeldzaam snelle treffer. Slechts één keer werd er op een EK sneller gescoord na rust.

 

Spanje en Zweden spelen gelijk 

Spanje is het EK begonnen met een teleurstellend gelijkspel. Tegen Zweden was de ploeg van bondscoach Luis Enrique veel beter, ook al kregen de Scandinaviërs twee enorme kansen, maar scoren deden beide ploegen niet.

 

Beide teams kregen in aanloop naar hun onderlinge EK-opening te maken met vervelende coronaperikelen. Bij Spanje ontbrak aanvoerder Sergio Busquets, die ruim een week geleden positief werd getest. Dat gold later ook voor Diego Llorente, maar dat bleek uiteindelijk een foutje: de verdediger was maandagavond in Sevilla dus gewoon inzetbaar, al begon hij op de bank. Bij de Zweedse ploeg waren Dejan Kulusevski en Mattias Svanberg er niet bij, aangezien ook zij besmet zijn geraakt en dus in zelfisolatie zitten.

Uit een afgemeten voorzet van Koke kon Olmo na een dik kwartier koppen, maar keeper Robin Olsen hield Zweden met een uitstekende redding op de been. Even later schoot Koke de bal met buitenkantje rechts net voorlangs, maar de grootste Spaanse kans was voor spits Álvaro Morata. Na een misser van Marcus Danielsson dook hij plotseling op voor Olsen, maar hij schoot de bal naast. De gedachten gingen direct terug naar de oefenwedstrijd die Spanje tien dagen geleden speelde tegen Portugal: toen bleef het door meerdere missers van Morata 0-0.

Die stand stond maandagavond ook halverwege op het scordebord, maar dat was een klein wonder. Het tot een paar minuten voor de pauze totaal machteloze Zweden kreeg namelijk ook een enorme mogelijkheid, vrijwel uit het niets. Het schot van aanvaller Alexander Isak (ex-Willem II) ging via de voet van Marcos Llorente echter tegen de paal, waarna een opgeluchte keeper Simón de terugspringende bal opgelucht klemvast kon pakken. Omdat Olsen nog een schot van Olmo pakte, stond het bij rust 0-0.

Enorme druk

Dat bleef het ook in de tweede helft, ook al kregen beide ploegen (vooral Spanje) wederom mogelijkheden. Nadat hij de bal wat gelukkig voor zijn voeten kreeg, schoot Morata de bal vanaf de rand van het strafschopgebied naast, maar de grootste kans was wederom voor Zweden. Met een heerlijke individuele actie speelde uitblinker Isak zichzelf vrij, maar zijn aanvallende kompaan Marcus Berg (ex-FC Groningen en -PSV) werkte de bal na een lage voorzet van dichtbij naast.

Isak werd daarna gewisseld door de Zweedse bondscoach Janne Andersson, een ingreep waar de spits van Real Sociedad zelf ook weinig van leek te begrijpen, waarmee de angel er wel uit was bij de Scandinaviërs. Spanje bleef aandringen, de druk werd enorm, maar Olsen redde in de blessuretijd op een kopbal van de ingevallen Moreno en een schot van Pablo Sarabia. Met het doelpuntloze gelijkspel is Spanje stroef aan het EK begonnen. De Europees kampioen van 2012 werd op het EK van 2016 al in de achtste finale uitgeschakeld (door Italië) en is nu dus toe aan nieuw succes. Het moet echter aan de bak in Groep E, waar Slowakije eerder op de avond verrassend met 1-2 won van Polen.

Luis Enrique koos in zijn elftal voor een paar opmerkelijke namen. Onder de lat kreeg Athletic de Bilbao-keeper Unai Simón de voorkeur boven David de Gea, terwijl Dani Olmo (RB Leipzig) voorin werd verkozen boven Villarreal-goalgetter Gerard Moreno. Bovendien werd Barcelona-pareltje Pedri de jongste Spanjaard ooit op een eindtoernooi. Met die spelers in de basis was La Furia Roja in de eerste helft ronduit oppermachtig: Spanje had voor rust ruim 80 procent balbezit. Kansen waren er ook voldoende.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb