Gisteren stonden er twee EK wedstrijden op het programma bekijk hier een overzicht van maandag 15 juni.

Portugal wint in slotfase met 0-3 van Hongarije

Portugal heeft de eerste EK-wedstrijd dinsdag met pijn en moeite gewonnen. Het door duizenden mensen gesteunde Hongarije bleek een taaie tegenstander voor de regerend Europees kampioen, die de wedstrijd pas in de slotfase naar zich toe trok.
Als regerend EK-winnaar is Portugal ook voor deze editie een van de favorieten voor de eindzege, maar de poulefase is allesbehalve een makkie te noemen met naast Hongarije ook Duitsland en Frankrijk in de poule. In afwachting van de confrontaties met die twee landen moest Portugal dinsdag vooral winnen. Daarbij stonden Cristiano Ronaldo en zijn ploeggenoten wel tegenover twaalf man. Hongarije werd volop gesteund in een uitverkochte Puskás Arena, waar liefst 67 duizend mensen op de tribune zaten.
Het ging Portugal lang niet zo makkelijk af als sommigen vooraf misschien hadden gedacht. De gasten domineerden en creëerden enkele kansen, maar hadden moeite om door de Hongaarse muur te breken. Keeper Peter Gulacsi keerde een inzet uit de draai van Diogo Jota en van dichtbij slaagde Ronaldo er niet in om de bal in het doel te krijgen. De superster brak bij het betreden van het veld wel meteen een record. Hij is de enige speler die op vijf verschillende EK's heeft geacteerd. Hongarije loerde ondertussen op spaarzame momenten om Portugal pijn te doen, zoals bij een vrije trap in de 35ste minuut, toen Adam Szalai in de handen van keeper Rui Patrício kopte.
In de tweede helft was het een stuk minder eenrichtingsverkeer voor Portugal. Sterker nog: Hongarije kreeg meer kansen op de overwinning. Roland Sallai stuitte op Patrício en even later slaagde Attila Szalai er niet in om de bal bij de tweede paal de juiste richting in te koppen. Ondertussen liet Ronaldo wel erg weinig van zich zien. De belangrijkste doelpoging van Portugal na de rust was een schot van afstand van Bruno Fernandes dat werd gepakt door Gulacsi. Szabolcs Schön was namens Hongarije de eerste die wel raak schoot, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.
Even mocht de volle Puskás Arena juichen. Szabolcs Schön was namelijk de eerste die wel raak schoot, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Dat bleek terecht, want Schön, die een verleden heeft bij Ajax, stond duidelijk achter de laatste verdediger. Even daarna werkte Raphaël Guerreiro de bal er aan de andere kant in. Zijn poging werd van richting veranderd, waardoor Gulacsi kansloos was. Doordat Willi Orban daarna Rafa Silva vloerde, kreeg Ronaldo de kans om zijn recorddoelpunt op een EK te maken. Dat deed hij, waardoor hij in zijn eentje EK-topscorer aller tijden is. Ronaldo vergrootte zijn totaal in de extra tijd ook nog nadat hij Gulacsi had omspeeld en de 0-3 binnentikte. Zo werd het toch een grote uitslag voor Portugal.
Frankrijk wint met 1-0 van Duitsland

Frankrijk heeft dinsdag de kraker op het EK gewonnen van Duitsland. De regerend wereldkampioen won met nipt verschil dankzij een eigen doelpunt van Mats Hummels. Duitsland zette er te weinig tegenover om Frankrijk echt pijn te doen.
Op voorhand was Frankrijk-Duitsland dé kraker in Groep F van het EK, waar Portugal eerder op de dag won van Hongarije. Frankrijk, dat door de UEFA als thuisspelend land werd aangemerkt, was als regerend wereldkampioen de favoriet voor de confrontatie met de Duitsers, die de laatste jaren steeds meer teleurstellingen te verwerken kregen. Nog voordat de bal rolde in de Allianz Arena was er spektakel. Vlak voor de aftrap vloog een activist van Greenpeace het stadion in. Hij landde op het veld en werd door de beveiliging verwijderd.
Na dit opmerkelijke voorval ging de wedstrijd van start en dat gebeurde van beide kanten wat afwachtend. Frankrijk waarschuwde Duitsland na zeventien minuten voor het eerst serieus, toen Kylian Mbappé stuitte op Manuel Neuer. Even later was het alsnog raak voor de Fransen. Paul Pogba had een sublieme breedtepass in huis op Lucas Hernández, die Mbappé probeerde te bereiken. Nog voordat de aanvaller de bal kon raken, schoot Mats Hummels de bal in zijn eigen doel: 1-0.
Duitsland ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, maar kwam moeizaam door de Franse defensie heen. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps hoefde eigenlijk niet echt te vrezen. De grootste mogelijkheid was voor Ilkay Gündogan, die op aangeven van Serge Gnabry de bal verkeerd raakte en zijn inzet naast zag rollen. Frankrijk was nog enkele keren dreigend met snelheid voorin, maar slaagde er voor rust niet in om de score uit te breiden.
Duitsland beet in de tweede helft iets meer van zich af, hoewel Mbappé de eerste was die na rust een mogelijkheid creëerde en Adrien Rabiot de paal raakte. Vervolgens was het Serge Gnabry die de bal uit een voorzet over het doel werkte, waarna Benjamin Pavard ternauwernood een voorzet van Joshua Kimmich wegwerkte. Zo kon Frankrijk nauwelijks rustig achterover leunen. Dat lukte ook niet doordat de 2-0 van Mbappé werd afgekeurd. De aanvaller stond bij het ontvangen van de bal buitenspel.
Na de korte fase waarin Duitsland kansen kreeg, nam Frankrijk wat meer de regie over. Mbappé werd opnieuw weggestoken met een goede pass in de diepte en het was aan Hummels te danken dat de aanvaller niet tot een schot kwam. De verdediger had een uitstekende tackle in huis. Even later dacht Mbappé alsnog een aandeel te hebben in de 2-0 van Frankrijk toen hij Karim Benzema bediende, maar opnieuw was er sprake van buitenspel en ging de goal niet door. Uiteindelijk bleek het eigen doelpunt van Hummels voldoende voor Frankrijk, dat zo met 1-0 won.
Reactie plaatsen
Reacties