Road to Wembley #7 Nederlands elftal wint ook van Oostenrijk en is zeker van groepswinst

Gepubliceerd op 18 juni 2021 om 07:40

Gisteren stonden er drie EK wedstrijden op het programma bekijk hier een overzicht van maandag

Oekraïne - Noord-Macedonië 

Oekraïne heeft dankzij steraanvallers Andrey Yarmolenko en Roman Yaremchuk gewonnen van Noord-Macedonië. De ploeg van Andriy Shevchenko doet daarmee goede zaken in de groep waarin ook het Nederlands elftal zit en ontloopt bovendien een negatief record.


Oekraïne verloor zijn laatste zes wedstrijden op het EK en kon donderdag ongewild geschiedenis schrijven, door als eerste land ooit zeven EK-duels op rij te verliezen. Voor dat scenario hoefde tegen Noord-Macedonië eigenlijk geen moment gevreesd te worden. Oekraïne was sterker en boekte al met al een terechte overwinning.
Het moge duidelijk zijn dat Yarmolenko en Yaremchuk de grote mannen voorin zijn bij Oekraïne. Beide aanvallers waren trefzeker tegen Oranje (3-2 nederlaag) en ook tegen Noord-Macedonië was het weer raak voor de twee. Yarmolenko opende na een klein halfuur de score, met een intikker bij de tweede paal na een verlengde hoekschop, en kort hierna schoot Yaremchuk op aangeven van Yarmolenko de 2-0 binnen. De twee zijn nu samen met hun bondscoach Shevchenko gedeeld topscorer van Oekraïne op een Europese eindronde (ieder twee doelpunten).

 

Noord-Macedonië probeerde er vervolgens nog wat van te maken en hoopte op de aansluitingstreffer van Goran Pandev, maar het feestje van de 37-jarige aanvaller werd geannuleerd vanwege buitenspel. Het was de enige noemenswaardige kans van Noord-Macedonië in de eerste helft. De ploeg van Igor Angelovski kwam er simpelweg niet aan te pas, maar weigerde voor de tweede helft om de handdoek in de ring te gooien.

 

 

Met twee verse krachten binnen de lijnen kwam er vlak na rust al een goede kans op de aansluitingstreffer. Arijan Ademi schoof de bal in de korte hoek, waar doelman Georgiy Bushchan goed redde. De keeper tikte even later een gekruld schot op de lat, waarna Pandev bij zijn jacht op de rebound werd neergelegd en Noord-Macedonië een strafschop kreeg. Deze werd gemist door Ezgjan Alioski, maar na de redding van Bushchan kon hij in tweede instantie alsnog scoren.

 

 

Noord-Macedonië maakt er zo weer een wedstrijd van, maar miste de kwaliteiten om Oekraïne hierna ook verder in de problemen te brengen. De manschappen van Shevchenko hoefden geen moment echt te vrezen voor een uitglijder en kregen na een handsbal nog een grote kans om er 3-1 van te maken. Ruslan Malinovskiy miste de penalty die volgde, maar het was een fout zonder vervelende gevolgen. Oekraïne greep de zege en heeft nu evenveel punten als groepsgenoten Nederland en Oostenrijk, die om 21.00 uur tegenover elkaar staan.

 

 

 

 

Denemarken - België

België heeft ten koste van Denemarken ook zijn tweede wedstrijd op het EK gewonnen. Kevin De Bruyne werd als invaller de uitblinker in Kopenhagen, waar woensdagavond nog uitgebreid werd stil gestaan bij de situatie van Christian Eriksen.

Vanzelfsprekend was er in het Parken Stadion nog veel aandacht voor Eriksen, die vlakbij de thuishaven van de Denen nog in het ziekenhuis herstellende is van de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. Toen ging de spelmaker in de EK-wedstrijd tegen Finland naar de grond met hartproblemen en werd hij succesvol gereanimeerd. Vijf dagen later zag hij vanuit zijn ziekenhuisbed dat er ontzettend veel steun was, in beeld en woord vanaf de tribunes en op het veld bij de opkomst én na tien minuten. Het spel viel stil doordat de Belgen de bal buiten speelden en zoals aangekondigd werd er een minuut geapplaudisseerd als gebaar van steun aan Eriksen. Scheidsrechter Björn Kuipers voelde het moment goed aan en gaf de Denen en Belgen de ruimte om letterlijk stil te staan bij het gemis van de ex-Ajacied.

 

Bij die actie in de elfde minuut was de stand al 1-0. Denemarken was geweldig gestart en had al in de tweede minuut toegeslagen, mede dankzij wat Belgische hulp. Jason Denayer had in een poging Youri Tielemans aan te spelen de bal op eigen helft zo ingeleverd, waarna Pierre-Emile Højbjerg snel Yussuf Poulsen in stelling bracht. De Deense aanvaller rekende af met Thibaut Courtois en zorgde zo voor een droomstart voor de Denen, die een goed resultaat echt nodig hadden na de 0-1 nederlaag tegen Finland van afgelopen zaterdag.

 

 

Denemarken was in het tweede groepsduel verrassend genoeg de meest dreigende ploeg in de eerste helft. De statistieken in de rust waren veelzeggend: negen doelpogingen van de Denen, slechts één van de Belgen. Bondscoach Kasper Hjulmand kon zijn ploeg alleen verwijten dat de score niet verder uitgebreid was. Met name Barcelona-aanvaller Martin Braithwaite was onzorgvuldig in de afwerking. De Belgen waren bij vrijwel alle aanvallen dus niet eens tot een doelpoging gekomen. 'België is echt schrijnend slecht. Als je ziet hoe ze spelen, ze zijn niet geconcentreerd of erbij. Je moet die gasten in de rust echt op hun flikker geven', zei Marco van Basten als analist bij de NOS halverwege.

 

 

De Bruyne
Zoals verwacht greep de bondscoach van de Rode Duivels na de eerste helft in. De onlangs van een gebroken neus én oogkas herstelde Kevin De Bruyne werd bij de start van de tweede helft direct in de ploeg gebracht. De entree van de sterspeler gaf de ploeg een flinke impuls en in de 55ste minuut vertolkte De Bruyne al een belangrijke rol bij een aanval die met een doelpunt eindigde. Romelu Lukaku gaf de bal mee aan de aanvallende middenvelder, die met een voorzet Thorgan Hazard bereikte en laatstgenoemde kon in alle vrijheid raak schieten: 1-1.

 

Met De Bruyne binnen de lijnen veranderde de wedstrijd. De sterspeler van Manchester City dicteerde het spel en verhoogde het tempo bij België. In de zeventigste minuut maakte hij zelf het verschil, op aangeven van de even daarvoor ingevallen Eden Hazard. De dribbelaar gaf de bal mee aan De Bruyne, die de bal met zijn linker hard voorbij Kasper Schmeichel in de korte hoek knalde: 1-2. Hij juichte bijzonder ingetogen uit respect voor Eriksen. Het begrip van de Belgen voor de pijn en de emoties bij de Denen viel sowieso op. Voetballend liet de ploeg van Martínez zich niet van zijn beste kant zien, qua karakter wel.

De goal van De Bruyne betekende de beslissing. Denemarken raakte in de slotfase wel nog de lat via Braithwaite, maar het slotoffensief leverde verder niets meer op.  Door de tweede zege op rij is België na twee speelrondes al zeker van een plek in de achtste finale van het EK. Denemarken kan nog hooguit derde worden in de groep.

 

 

 

 

Nederland - Oostenrijk 

Het Nederlands elftal is al na twee wedstrijden zeker van groepswinst op het EK. Oranje won het tweede duel met Oostenrijk donderdagavond op soevereine wijze. Achterin gaf het nauwelijks iets weg, terwijl de score zelfs nog hoger had kunnen uitvallen als er niet enkele grote kansen werden gemist.

Oranje zorgde tegen Oekraïne voor een unicum door direct kans na kans te creëren, maar tegen Oostenrijk was de start voorzichtiger en aftastender. Nederland was minder dominant dan het waarschijnlijk zou willen, maar het kende wel een droomstart in de Johan Cruijff Arena. Memphis Depay zorgde al in de elfde minuut voor de 1-0 voorsprong door een penalty vakkundig te benutten, iets waar veel spelers dit EK zoveel moeite mee hebben.

 

De bal was op de stip gegaan nadat David Alaba op de enkel van Denzel Dumfries was gaan staan. Scheidsrechter Orel Grinfeld zag er niet meteen een penalty in, maar na contact met de VAR ging de Israëliër naar de beelden kijken en wees hij alsnog naar de stip. Zo was Dumfries wederom belangrijk voor Oranje. Tegen Oekraïne was de 25-jarige rechtsback ook al betrokken bij de eerste twee goals, voordat hijzelf de winnende binnenknikte.

Afgezien van het penaltymoment ging er dit keer een stuk minder dreiging uit van Dumfries, zoals Oranje ook als geheel aanvankelijk moeite had om tot kansen te komen tegen het gedisciplineerd spelende Oostenrijk. Na de vroege 1-0 volgde het volgende gevaarlijke moment pas in de 23ste minuut, toen Memphis na een ingooi van Dumfries door een communicatiefout in de Oostenrijkse defensie op Daniel Bachmann afkon. Zijn schot raakte echter het zijnet.

Daartegenover stond dat Oranje met Matthijs de Ligt terug in het hart van de defensie een stuk minder ruimte weggaf. Pas in de 28ste minuut viel de eerste doelpoging van Oostenrijk te noteren, maar Christoph Baumgartner schoot tegen het hoofd van De Ligt. Kort daarna greep de verdediger van Juventus uitstekend in toen diezelfde Baumgartner ruimte leek te hebben om uit te halen. Een pegel van afstand van Martin Hinteregger vloog over.

Juist toen Oostenrijk het initiatief naar zich toe leek te trekken, kreeg Oranje een uitgelezen kans om de score nog voor rust uit te breiden naar 2-0. Na een prachtige crosspass van Patrick van Aanholt legde Wout Weghorst af op Memphis, maar die kreeg de opstuitende bal van dichtbij niet tussen de palen en miste jammerlijk. Vlak daarna bracht Van Aanholt ook Georginio Wijnaldum in stelling, maar Andreas Ulmer stond een goal in de weg.

Een kwartier na rust was het wederom een wonder dat Oranje de score niet verder uitbreidde. Na een corner van Memphis was het eerst De Vrij die zijn kopbal zag worden gekeerd door Bachmann, vervolgens caramboleerde de inzet van De Ligt via een Oostenrijks been naast het doel. Het was meteen het enige echt gevaarlijke moment van Nederland in de eerste fase na rust, waarna De Boer in de 63ste minuut een driedubbele wissel doorvoerde.

Patrick van Aanholt en Daley Blind moesten net als tegen Oekraïne plaatsmaken voor Nathan Aké en Owen Wijndal, daarnaast kwam Donyell Malen in de voorhoede naast Memphis te spelen in plaats van Weghorst. Die laatste wissel betaalde zich vrijwel meteen uit. Malen werd gelanceerd door Memphis, kon alleen af op het Oostenrijkse doel, behield op hoge snelheid het overzicht en zag de op rechts meegelopen Dumfries, die zijn tweede EK-goal binnentikte: 2-0.

 

Die marge van twee goals gaf Oranje dit keer niet uit handen. Er was nog wel een schrikmomentje bij een Oostenrijke corner toen de bal rakelings naast de paal rolde, verder kwam Nederland - met Ryan Gravenberch in de slotfase in plaats van Marten de Roon en Luuk de Jong later nog op de plek van Memphis - niet meer in de problemen, al zeilde een afstandsschot van Alaba nog gevaarlijk voorlangs. Maar de groepswinst kwam niet in gevaar.

 

 



 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb